Bugün size gittiğiniz spor salonundan ve eğitimlerden daha iyi verim almanızı sağlayacak 12 kuraldan bahsedeceğim. Bu kurallar sadece Kick Boks için değil; bazı küçük değişikliklerle Boks, Muay Thai ve benzeri diğer savunma sporları için de geçerli olacak. Her salonun ve eğitmenin bunlardan farklı olacak beklentileri veya kuralları olabilir. Bunlar bizim AD KICKBOXING sisteminde olan kurallarımız, yeni başlayacak öğrencilerimizle birlikte size de yararlı olması için bu içeriği paylaşıyoruz.
Bu içeriğin video versiyonunu yazının sonunda izleyebilirsiniz.
Bizim vereceğimiz bu kurallara eklemek istedikleriniz olursa aşağıya yorum kısmına yazabilirsiniz. İşte Kick Boks’un Yazılı Olmayan 12 Kuralı:
1 Derslere vaktinden önce gelin
Derslere tam başladığı saatte gelmeyin; öncesinde gelin. Eğer antrenmanınız 8’de başlıyorsa 10-15 dakika öncesinde salonda bulunun, ekipmanlarınızı hazırlayın. Bandajlarınızı sarın. Bu bedeninizle birlikte zihninizi de birazdan katılacağınız derse hazırlamaya yardımcı olacaktır.
2 İzin İsteyin
Grup derslerinde geciktiğinizde doğrudan sınıfa dalmayın. Eğitmenden onay aldıktan sonra çalışmaya katılın. Her dersin en başında yapılan ısınma o dersin içeriğine göre yapılır. Isınmanın yarısında geldiyseniz hemen grup dersine katılmayın. O dersin içeriğine göre hangi bölgeleri daha yoğun olarak ısıtmanız gerektiğini eğitmenizden öğrenin. Örneğin Axe Kick veya High Kick gibi yüksek esneklik gerektiren bir ders içeriği varsa ona göre, boks ağırlıklı bir ders olacaksa ona göre ısınmanız stretching yapmanız gerekecektir. Siz iyisi mi gecikmeyin; ısınma ve kondisyon kısmını eğitim içeriğini oluşturan hocanıza bırakın.
3 Devamlılık
Eğitmen olarak antrenman planlaması yaparken kısa, orta ve uzun süreli hedefler doğrultusunda o hedeflere sizi ulaştıracak antrenman içerikleri hazırlıyoruz. Her katıldığınız dersin o gün için, orta sürede ve uzun sürede bir amacı vardır. Hız, zamanlama, teknik, kondisyon, dayanıklılık gibi. Ve her ders bir zincir halkası gibi diğeriyle bağlantılıdır. Eğer bir seviye grubuna dahilseniz ve dersler kaçırdıysanız telafi için ek dersler almanız gerekebilir. Örneğin AD KICKBOXING’de biz A’den Z’ye temel teknikler öğreterek ilerlemek, eğitim verimliliğini artırmak ve korumak için çoğunlukla yılda bir veya iki kez yeni başlangıç seviyesi öğrencileri alıyoruz. Eğer önemli bir teknik ders kaçırırsanız gruba geldiğinizde;
1) Eğitmeniniz herkese ayıracağı zamanı size ayırmak zorunda kalacağından tüm gruba haksızlık yapmış olursunuz.
2) Grubun öğrenmesini gelişmesini yavaşlatırsınız.
3) Birlikte çalıştığınız partnerinizin verim almasını engellemiş olursunuz.
4 Haber Verin
Başkalarına bulaşabilecek bir rahatsızlığınız olduğunda derslere gelmeyin. Bu veya başka herhangi bir nedenle derse gelemeyeceğiniz günlerde mutlaka eğitmeninize haber verin. Telafi edebilmek için öneriler veya ödevler isteyebilirsiniz. Bu hem yaptığınız spora hem de eğitmeninize verdiğiniz değerin göstergesidir.
5 Saygı
Do sporlarında salona, hocaya ve birlikte çalıştığınız insana saygı önemlidir. Kick Boks’ta böyle bir zorunluluk olmasa da öğrendiğiniz alana (dojo) girerken ve çıkarken selam verebilirsiniz. Ekipman değişiminde uygun bir şekilde uzatmanız, bir çalışma sonunda dostluk selamı vermeniz savaş sanatları disiplini ve saygısının göstergesi olacaktır.
Ders sırasında lavaboyu kullanmanız veya dışarı çıkmanız gerekirse yine izin alıp çıkmalısınız.
6 Telefon
Yaptığınız spordan verim almanız için bedeninizin de zihninizin de tamamen orda olması gerekir. Su molasında iki yudum su iyi gelecektir; Instagram beğeni ve postları dikkatinizi dağıtacak; sizi oradan uzaklaştıracaktır. Mümkün oldukça telefonunuz kapalı veya uçak modunda olsun; eğer çok önemli bir telefon bekliyorsanız, bunu eğitmeninizle konuşun; izin isteyin.
7 Ekipmanlar
Sağlıklı spor yapmak için mutlaka tüm ekipmanlarınızı derslere getirin ve temiz tutun. Başkasının ekipmanını kullanmamaya özen gösterin.
AD KICKBOXING’de eğer bir grup dersine katıldıysanız bir gün öncesinden ne çalışacağınız ve hangi ekipmanları kullanacağınızın bilgisini biz öğrencilerimizle paylaşıyoruz. Gittiğiniz salonda böyle bir uygulama yoksa tüm ekipmanlarınızı her derse götürün.
8 Kişisel Hijyen
Kick Boks yaparken bolca terleyeceksiniz hatta bazen bandajlarınız terden ıslanacak bu nedenle bandajlarınızı her ders sonrası yıkayın; eldivenlerinizi havalandırın. Çok terliyorsanız yedek tişört ve havlu getirebilirsiniz. Ekipman bakım ve temizliği ile ilgili videomuza aşağıdan göz atabilirsiniz.
Bir Kick Boks hocasından bunu duymanız garip gelebilir ama el ve ayak tırnaklarınızı kesin, çünkü clinch çalışmalarında karşınızdakinin boynuna zarar verebilirsiniz veya tekmelerde ayak tırnağınız karşı tarafa zarar verebilir.
Bir Kick Boks hocasından bunu duymanız garip gelebilir ama el ve ayak tırnaklarınızı kesin, çünkü clinch çalışmalarında karşınızdakinin boynuna zarar verebilirsiniz veya tekmelerde ayak tırnağınız karşı tarafa zarar verebilir.
Terle birlikte koku verecek şeyler yemeyin; soğan, sarımsak, balık veya alkol biraz terle bile çok keskin bir koku yaymanıza ve çevrenizi rahatsız etmeye neden olabilir.
Eğer gün içerisinde yoğun terlediyseniz; dersten önce kısa bir duş alabilirsiniz. Ayrıca koltuk altınıza kullanacağınız kokuyu önleyen bir deodorant iyi olacaktır.
9 Zarar vermeyin; zarar görmeyin
Kulağınızı sıyıran bir vuruş küpenize takılarak size veya yüzükle yaptığınız bir vuruş karşı tarafa zarar verebilir. Derse girerken küpe, yüzük, kolye gibi tüm takılarınızı çıkarın. Ayrıca çalışma sırasında zarar görmemek ve vermemek için kıyafetlerinizin fermuarlı olmamasına özen gösterin.
10 Salon kuralları
Her salonun diğerlerinden farklı özel kuralları olabilir. Büyük ihtimalle gittiğiniz ön görüşmede veya aldığınız bilgilendirme mailinde bu bilgiler size iletilmiştir. Eğer bir kıyafet tercihi varsa buna uyabilirsiniz. Veya ödemelerle ilgili bir uygulama varsa buna da uymanız gerekir. Örneğin bizim Kick Boks grup derslerimizde her ayın ilk dersi tüm ödemeler yapıldığından hesap kitap işleriyle zaman kaybetmemiş oluyoruz.
11 Gard yukarı;Ego dışarı
Salona adım attığınızda konumunuzu, diğer rollerinizi dışarda bırakırsınız. Salona, hocanıza veya arkadaşınıza verdiğiniz selam karşınızdakine ve kendinize duyduğunuz saygının da göstergesidir. Savaş sanatları sadece fiziksel gelişimden ibaret değildir; zihinsel ve kişilik gelişiminize de katkıda bulunur. Öğrenmeye ve gelişime açık olmanın en önemli koşulu da “ben” kavramını ön plana çıkarmaktan vazgeçmekten geçer. Bu nedenle ilkemiz;
“Gard yukarıda
Ego dışarıda”
12 Sorular sorun
Bu oldukça içerden gelen bir bilgi; hocanıza sorular sorun; anlamadığınız şeyleri zaten sormalısınız bunun dışında her hangi bir tekniği veya egzersizi yapamıyorsanız neden yapamadığınızı, daha iyi yapmak için neler yapabileceğinizi sorun. Gelişiminize katkıda bulunacak ödevler isteyin. Emin olun yaptığı işi seven, kendisine ve yaptığına değer veren her eğitmen bunu görmekten memnun olacaktır. Ayrıca önemsediğinizin de göstergesidir.
Bizim her dersimiz eğitmenlerimizin “Sorusu olan var mı?” demesiyle başlar ve yine aynı sorudan sonra verilen selamla biter.
Youtube’da, Instagram hesaplarımızda sizden cevabını bizim veremeyeceğimiz sorular alıyoruz.
Örneğin;
“Hocam, 6 aydır Kick Boks’a gidiyorum. Hocamız sparring yaptırmadı. Ne zaman başlayacağız?”
“Maçlara ne zaman çıkacağım?”
“Kum torbası çalışmalarına ne zaman başlayacağız?
“Haftada iki gün ders alıyorum; evde ne tür antrenmanlar yapabilirim?”
Tüm bu ve buna benzer doğrudan sizinle ilgili olan soruları sizi tanıyan ve gelişiminizi gözetleyen hocanız daha doğru şekilde cevaplayacaktır.
Önerilerinizi ve yazıyla ilgili düşündüklerinizi aşağıya yorum olarak yazabilir; yararlı bulduysanız bunu paylaşarak bilgiyi yaymamıza yardımcı olabilirsiniz.
Şu sayfalara da göz atmak isteyebilirsiniz
Bu içeriğin videosuna aşağıdan veya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Hocam hem hayat dersi hem spor cok incesiniz saggilar
Saygılar hocam çok iyi açıklamışsınız