Bu yazıda Boks, Kick Boks, Muay Thai veya MMA gibi bir savaş sanatına yeni başlayacaklara yardımcı olacak bilgiler ve ipuçlarından bahsedeceğim. Bu bilgiler tüm spor hayatımdaki ve özellikle de 1998’den beri yapageldiğim eğitmenlik hayatımdaki deneyimlerden oluşuyor.

Bu “Spora Başlama Rehberi”ni yayınlarken üç temel amacımız var. Bu keyifli yolculuğunuzda;

  • Öğrenim sürecinden daha iyi verim almanızı sağlamak
  • Sağlıklı ve güvenli bir şekilde uzun süre yapmanıza katkıda bulunmak
  • Sizi başınıza geleceklere hazırlamak

Spor, sağlıklı yaşam ve savaş sanatları ile ilgili yayınladığımız videoları incelemek ve haberdar olmak için Youtube kanalımıza buraya tıklayarak abone olabilirsiniz.

Şimdi size rehberlik edecek yedi ipucuna geçelim.

1️⃣ Kıyafet Seçimi

Kıyafet seçiminde bazı salonlarda kurallar olabiliyor; onlara uyun. Değilse de rahat giysiler tercih edin. Tekmeler atacaksınız, zıplayacaksınız, bacak açma çalışmaları yapacaksınız bolca terleyeceksiniz. Bunlara uygun şekilde giyinin. Teri dışarı atan giysilerle çok daha rahat edebilirsiniz. Düğmeli giysileri ve yan ceplerinde fermuar olanları tercih etmeyin. Olası bir vuruş sert olmasa da size zarar verebilir

2️⃣ Spor Öncesi Beslenme

Spordan önce çok aç veya çok tok olmayın. İkisi de sizi rahatsız edecektir. Açsanız kan şekeriniz düşebilir. Toksanız da mide bulantısı yaşayabilir hatta kusabilirsiniz. Her iki durum da antrenmandan verim almanıza engel olacaktır.  Beslenme düzeninize bağlı olarak dersten 3 saat öncesinde sağlıklı bir öğün tüketmiş olun.

3️⃣ Ekipmanlar

Daha sağlıklı spor yapmak için ekipmanlar çok önemlidir.

Spordaki yaşanan sakatlıkların %75’i eksik veya yetersiz ekipman kullanımından kaynaklanır.

Mutlaka bütçenize uygun olarak kaliteli ekipmanlar edinin ve her çalışmada ihtiyaca göre kullanın.

Kick Boks’a başlarken, bandaj, eldiven, kaval koruyucuya ihtiyaç duyacaksınız. Biraz ilerleyince de dişlik, kogi (kasık koruyucu) ve kask kullanmanız gerekebilir.

4️⃣ Adaptasyon süreci

Hayatınıza yeni bir aktivite kattınız. Hele de daha önce hareketli bir yaşamınız yoksa örneğin çoğunlukla bilgisayar başında yaşıyorsanız; haberiniz olsun; zorlanacaksınız! Sizi geliştirecek bir spora başladığınızda zaten rahat yapabileceğiniz şeyler için değil zorlanıp bir süre belki yapamayacağınız emekle yapabileceğiniz şeyler için de başlamış olacaksınız. İlk 2-3  hafta iyi bir eğitmeniniz varsa zaten siz isteseniz de sizin kendinizi zorlamanıza izin vermeyecektir. Size bir adaptasyon programı uygulacaktır. Grup dersindeyseniz ve herkesin 15 tekrar yaptığı bir harekette “Yeni başlayanlar 7 tekrar yapabilirsiniz.” diyorsa müziğe veya etrafta yapanların gazına gelmeyin mutlaka eğitmeninizi dinleyin. Hem tadını çıkarın bunlar geçici sizi koruyacak ve hazırlayacak önlemler; sonrasında canınıza okuyacak tekrarlar gelecek. Üç haftadan sonra çok rahat bir şekilde yapacaksınız ve enerjiniz doğrudan artacak. İlk hafta ders sonrası merdivenlerden inerken bacaklarınız “ah ne de güzel çalıştık” diye sizinle konuşuyorsa; kulak asmayın. Onlar da güçlenecekler.

Hamlık ağrıları, öğrencilerim duymasın ben olara “hamlık değil hamlık değil; tatlı çalışılmışlık belirtileri” diyorum yaşamanız çok doğal. Bir sonraki derse gittiğinizde aynı kasları çalıştıracağınızdan çok daha iyi hissedeceksiniz.
Bu tatlı çalışılmışlık belirtilerini hafifletmek ve daha iyi hissetmek için sizinle konuşan bölgeyi zorlamadan biraz gerin ve en fazla 30 saniye bekleyin. İyi gelecektir.
Ayrıca hamlık ağrıları ile ilgili daha önce yayınladığımız videoya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

5️⃣ Acele Etmeyin

Hızlı olmakla acele etmek farklı kavramlardır.
Torbayı gördüğünüzde dalmayın. Hemen karşılıklı maç yapmaya geçmeyin. Antrenman sonrası öğrenmediğiniz teknikleri yapmaya çalışmayın. Çünkü bunları uygulamanız için bir altyapı çalışmasından geçmeniz gerekiyor. Bacaklarınızın hazır olmadığı tekmeyi atmak yaşayacağınız tatsız bir incinme veya sakatlığa neden olabilir. Bu da hem antrenmanlardan uzak kalmanıza hem de motivasyonunuzun düşmesine neden olabilir.

Acele etmek hızlı olmak değildir; öğrenmenin önünü kapatan bir davranıştır.

Öğrenmek dünyanın en keyifi aktivitelerinden biri; acemiliğin ve öğrenen olmanın tadını çıkarın.

6️⃣ Ya Sonrası

Haftada 3 gün eğitim alacağınızı varsayalım. 4,5 – 5 saat kadar eğitim alıyorsunuz ve kendiniz için harika bir şey yapıyorsunuz. Bu harika. Haftada 168 saat var diğer 163 saati de verimli yaşayın.
Beslenmenizden uyku düzeninize kadar diğer her şey o 5 saatten daha çok verim almanızı sağlayacaktır.
Spor hem kötü alışkanlıklardan kurtulmak hem de daha iyi alışkanlıklar edinmek için en iyi bir tetikleyicilerden biridir.

7️⃣ Araştırın

Spor bir yaşam biçimidir. Antrenman dışında da spor hakkında bir şeyler öğrenin. Bu hem daha çok verim almanızı hem de yaptığınız şeyden daha fazla keyif almanızı da sağlar. Beslenmenizle, sporla, anatomiyle ilgili bir şeyler öğrenin. İnceleyin, kitap okuyun. Eğitim videoları izleyin.

Kick Boks eğitimlerimiz hakkında bilgi almak için ilgili sayfaya buradan ulaşabilirsiniz.

Şu sayfalara da göz atmak isteyebilirsiniz

Hayatınıza Hareket Katın.

Bu içeriğin videosuna aşağıdan ulaşabilirsiniz.