Savaş Sanatlarında Mesafeler
Rakibimizle karşı karşıyayken birbirimize olan uzaklığımız aramızdaki mesafeyi belirler. Savaş sanatlarında 5 temel mesafe vardır.
Eğer mesafeyi kontrol ederseniz rakibinizi de dövüşü de kontrol edebilirsiniz.
Uzak Mesafe
Rakibinizden uzakta olduğunuz, onun ileri doğru hamle yapmadan size ulaşamayacağı mesafedir. Ulaşım mesafesi dışında olmaktır. Güvenli mesafedir. Dikkatinizin rakibinizde olması koşuluyla ellerinizi indirebilir, dişliğinizi öne alıp nefesinizi düzenleyebilirsiniz.
Uzun Mesafe
İlk temas mesafesidir. Tekme mesafesi diye de bilinir. Özellikle, ön tekme, yan tekme gibi uzaktan etkili olan vuruşlara karşı hazır olmanız gerekir. Temasa hazır olmak için elleriniz yukarıda ama tekmeleri hem görmek hem de rahat atabilmek için gardınız daha açık olabilir. Bu mesafede ayak altı ve üstüyle yapılan tüm vuruşları yapabilirsiniz.
Orta Mesafe
Biraz daha rakibinize yakın olduğunuz çoğunlukla yumruk mesafesidir. Gardınız daha kapalı olmalıdır. Sadece tekmelere değil, uzun dizlere ve kaval kemiğin üst bölgesiyle yapılan güçlü low kicklere de hazır olmanız gerekir.
Yakın Mesafe
Yandan, üstten ve alttan yapılan aparkat, kroşe, gibi vuruşların yapıldığı mesafedir. Özellikle dirsek vuruşları için boks gardı yeterli olmadığından elleriniz daha yukarıda olmalıdır.
Sarılma ve Güreş Mesafesi
Sarılmalar, düşürmeler, kitlemeler yapabildiğimiz yakınlıktır. Yerde de devam edebilir. Güreş, BJJ, MMA gibi sporlarda yoğun olarak kullanılır.
Temelde her mesafede belli vuruşlar yapılabiliyor gibi görünse de böyle şartlanmamak gerekir. Örneğin esnekliği gelişmiş iyi bir tekme kullanıcısı hiç beklemediğiniz yakınlıktan sizin göremediğiniz oldukça etkili tekmeler atabilir.
Mesafeler neye göre seçilir?
Hangi mesafenin size daha iyi geleceğini belirleyen birden fazla unsur vardır. Örneğin Kick Boks yapıyorsanız:
Siz
Yeterliliğiniz en önemli kriterlerdendir. Hangi konuda iyi olduğunuz, bacak ve kol uzunluğunuz, tekmelerinizin veya boksunuzun daha iyi olduğuna göre mesafenizi seçersiniz. Örneğin çok iyi bir boksunuz varsa orta veya yakın mesafeye girip oradan vuruşlar yapmak sizin için avantajlı olabilir.
Rakibiniz
Rakibinizin özellikleri de sizin mesafenizi seçmenizde önemlidir. Örneğin rakibinizin boksu çok iyiyse siz orta veya yakın mesafede kalırsanız, bolca yumruk alacağınızdan daha çok uzun mesafede kalıp tekmelerinizi etkin olarak kullanabilirsiniz.
Amacınız
Uygulayacağınız bir stratejinin gerektirdiği mesafe, seçiminiz olabilir. Kontratak yapmayı planlıyorsanız rakibinizin vuruşlarla yakına girmesine izin verip uygun mesafeye girdiğinde vuruş yapabilirsiniz. Bir vuruş aldığınızda, kondisyonunuz tükendiğinde veya agresif bir rakibi durdurmak için sarılma mesafesine girip rakibinizi durdurabilir veya dinlenebilirsiniz. Yine benzer durumda tercihiniz uzak mesafede kalmak olabilir. Bir turnuva maçındaysanız, maçta çok öndeyseniz ve aynı gün birden fazla maça girecekseniz uzak mesafeyi tercih edebilirsiniz. Bu şekilde enerjinizi diğer maçlara saklayabilirsiniz.
Mesafe Kullanımı
Hep aynı mesafede kalırsanız teknikleriniz öngörülebilir. Bu da rakibinize iyi defans ile birlikte karşı saldırı fırsatı verecektir. Ayrıca, orta mesafeye gelip bir yumruk vuruşu yaptığınızda, rakibiniz de hemen size atak yapacağından mesafe değiştirmeniz darbe almamanız açısından önemlidir. Bu nedenle hızlı mesafe ve açı değişimi yapmanız için adımlamalarınızın iyi olması şarttır. Bunun için de;
Öne adımlama
Geriye adımlama
Yanları kullanma (açılar)
Gard değiştirmeler
Teknik akışta ilerlemeler, (Front Kick atıp öne ayağı koymak gibi) gerekir. Bu konuda daha önce yayınladığımız Adımlama Nasıl Yapılır? yazımıza göz atabilsiniz.
Başarılı mesafe kontrolü için doğru adımlamaları sağlayacak ip atlamalar, merdiven çalışmaları dışında;
- Mesafe kontrolü amaçlı gölge boksu yapabilirsiniz. Kendinize bir hedef koyup ona göre mesafeleri belirleyip uygun vuruş ve savunma teknikleriyle stratejiler üzerinde çalışabilirsiniz.
- Mesafe kontrolü amaçlı sparrringler yapabilirsiniz. Bir taraf sadece tekme kullanırken diğer tarafın boks teknikleri kullanabildiği “sınırlı, kurallı sparringler” bunlara iyi bir örnektir. İşte size mesafe kontrolü için yapabileceğiniz bir kaç kurallı sparring önerisi;
– Bir taraf sadece iç Low Kick kullanabilir. Diğer tarafa tüm teknikler serbesttir.
– Bir taraf sadece Hook (Kroşe) kullanır; diğer taraf direk vuruşlar yapabilir.
– MMA sparring için; bir taraf güreş teknikleri ile diğer taraf vuruş teknikleri ile çalışabilir.
Şu sayfalara da göz atmak isteyebilirsiniz:
Bu içeriğin videosuna aşağıdan ulaşabilirsiniz.