– Döner tekme atamıyorum, ne yapmalıyım?”
– Gölge boksu yaparken dengem bozuluyor?”
– Yumruk gelirken gözlerim kapanıyor.”

Gerek YouTube kanalımızdan gerekse Instagram hesaplarımızdan yukarıda örneklerini gördüğünüz sorulara benzer yüzlerce soru alıyoruz. Bugün sadece savunma sporlarında değil futbol veya basketbol gibi herhangi bir sporda da bir şeyi neden yapamadığınızı anlamanızı ve nasıl yapabileceğinizi sağlayacak beş adım vereceğiz.

1️⃣ Zamanlama

Ne kadar süredir yapıyorsunuz?

İlkokula başladığınız günleri hatırlayın. Uzun uzun paragraflar oluşturacak cümleler yazmanızı kimse sizden, siz de kendinizden beklemiyordunuz. Eğer herhangi bir spora yeni başladıysanız o sporun ileri seviye bir tekniğini yapamamanız gayet doğal bir durum. Devam edin, yapacaksınız. Hatta eğer seviyenizin çok üstünde bir tekniği yapmaya çalışırsanız kendinize zarar da verebilirsiniz. Çünkü vücudunuzun ileri seviye bir tekniği yapabilmesi için önce temel tekniklere hazırlanarak yeterliliğini artırması gerekir.

Beşli altılı tekniklerden oluşan kombinasyonlar veya havada tekmeler atamıyorsunuz (uzun cümleler kuramıyorsanız) diye kendinize yüklenmeyin. Çalışmalara odaklanın; zamana bırakın.

3 haftadır Kick Boks’a gidiyorum ve hala döner tekme atamıyorum, ne yapmalıyım?” diye düşünmeyin, yapabildiklerinizin en iyisini yapmaya çalışın; onun da zamanı gelecektir.

Sadece sonuç odaklılık süreçten keyif alamamanıza, moral ve motivasyonunuzla  birlikte öğrenme hızınızın  da düşmesine neden olacaktır. Siz sürece odaklanın gelişim zaten gelecektir.

Acele etmekle hızlı olmak birbirinden farklı kavramlardır.

Acele edecek kadar çok zamanım yok.

Yolunu değiştirmeden devam ettiğin sürece, ne kadar yavaş gittiğinin bir önemi yoktur.
Konfüçyüs

2️⃣Doğru Teknik

Yanlış temeller üzerine doğru bir yapı inşa etmeniz çok zor. Her sistemin belli bir teknik yapısı vardır. Hız, denge veya güç o teknikte amaç her ne ise onu en uygun şekilde yapmanın yolu bellidir. Ve seviyeniz ne kadar ileri gibi olursa olsun; bu temelleri her zaman çalışmanız gerekir. İlk başladığınızda tam öğrendiğinizi sandığınız basit gibi görünen bir tekniği 3 yıl sonra yeniden öğrenebilirsiniz. Yeterliliğinizle birlikte farkındalığınız artacak ve öğrenme düzeyiniz de değişecektir.

Bu konuda modelleme yapıp tekniğinizi geliştirebilirsiniz. İlgili olduğunuz alanda gittiğiniz yerden bir sporcuyu veya eğitmeninizi örnek alabilirsiniz. Ayrıca o konuda başarılı sporcuların nasıl yaptığına dikkat edip; antrenmanlarını, videolarını, maçlarını izleyebilirsiniz.

Başlarken çoğu kez daha hızlı veya güçlü şekilde yapmak için tekniğin doğruluğundan feda ediyoruz. Bu konuda önerim yavaş yapmanız. Tüm teknikleri çook yavaş yapın. Böylece hıza değil tekniği doğru yapmaya odaklanırsınız. Teknik farkındalığınız artar. Tekniğiniz oturduktan sonra hız ve gücü eklemeniz daha kolay olacaktır. Bu da bizi 3. adıma görürecek.

Unutmayın, çoğu teknikte yavaş yapamıyorsanız; tam da yapamıyorsunuz demektir.

3️⃣Yeterlilik

Her tekniği yaparken bir çok kas ve kas grubumuz devreye girer; güç, denge, hız, kontrol, dayanıklılık için. Eğer bu noktalarda yeterliliğiniz yoksa teknikleri doğru da etkili de yapamazsınız.

Bunun için yaptığınız sporun içeriğine göre kardiyo, kondisyon çalışmaları yapmalısınız. İp atlamalı, koşmalı, germe çalışmalı, teknikleri daha iyi yapmak için yeterliliğinizi artırmalısınız. Böylece vücudunuzu yapacağınız spora uygun hale getirebilirsiniz.

“Yaa dövüşmeyi öğrenmeye geldik yine mi ip atlıyoruz.” demeyin. O gördüğünüz her güçlü yumruğun ardında yıllar süren güç, patlayıcı kuvvet ve ağırlık çalışmalarıyla birlikte iyi bir koordinasyon ve hızlı adımlamalar için kim bilir kaç round ip atlama antrenmanı var.
Başarılı sonuçlar emek verilmiş sürecin yansımasıdır. Herhangi birinin attığı çok etkili ve estetik tekmelere bakarken aslında uzun zamandır dinamik germe ve patlayıcı kuvvet çalışmalarının sonucunu görmüş oluyorsunuz.  SON -UÇ u yaratan sürece odaklanın. Bu size daha çok fayda sağlayacaktır.

Bu konuda Muhammed Ali’ye kulak verelim:

Çalışmanın her saniyesinden nefret ediyordum fakat kendime hep “Dayan!” diyordum. Bugün çalışacağım ve ömrümün sonuna kadar bir şampiyon olarak yaşayacağım.

İyi olmayı istemek yetmez; iyi olacak kadar antrenman yapmayı da istemek gerekir.

4️⃣Tekrar

Pek çok iyi çalışma birazcık daha yapılmadığı için boşa gitmiştir. Başarının anahtarı tekrardan geçer. Taşı delen suyun gücü değil damlaların sürekliliğidir. Herkesin öğrenme hızı farklıdır. Sizin bir tekniği anlamak için 100 kez yapmanız yetecekken benim 1000 kez yapmam gerekebilir.

Önce tekniği doğru yapmak için tekrarlayın; sonra daha iyi yapmak için tekrarlamaya devam edin.

Ben bir kerede 10.000 tekme çalışandan korkmam ama bir tekmeyi 10.000 kere çalışandan korkarım.
Bruce Lee

5️⃣Deneyim (Uygulanabilirlik)

Bir futbol topunu alıp saatlerce günlerce sektirip top kontrolünde iyi olabilirsiniz. Ve bu bir futbol maçında az biraz da olsa işinize yarayacaktır. Ama eğer başarılı bir futbolcu olmak istiyorsanız birileriyle çalışmanız şarttır. Yoksa rakip oyuncuya çalım atmak hayallerinizdeki kadar kolay olmayacaktır. Bu karşılıklı uygulama gerektiren her alanda olduğu gibi savaş sanatlarında da geçerlidir. Bilmek ile uygulaya-bilmek aynı şeyler değildir. Yaptığınız antrenmanlar eğer bir müsabaka içinse, oraya uygulanabilir olmalıdır. Çünkü gölge boksuyla veya bireysel çalışmalarla tekniğiniz gelişse de uygulamak için mutlaka o koşullarda da antrenmanlar (model çalışmaları, sparring) yapmanız gerekir.

Bazı şeyleri, ancak ondan yaparak öğrenebiliriz.
Aristotales

Bir Çin atasözünün dediği gibi;

Yavaş geIişiyor oImaktan korkmayın, hareketsiz kaImaktan korkun. Hayatınıza hareket katın.

Aşağıdaki yazılara da göz atmak isteyebilirsiniz.